ТОП-5 місць, які варто відвідати в Брюховичах вже цього літа

 
 Брюховичі вже традиційно є місцем відпочинку тисяч львів'ян, які навідуються до нас (літня програма) за прохолодою озер, прогулянками у лісі і аби посидіти в славнозвісній "Чебуречній".
   Проте список достойних уваги не лише туриста, але й брюхівчанина місць, де можна цікаво провести час, можна доповнити ще кількома локаціями.

   Тож "Брюховичі Blog" рекомендує тобі п'ять місць селища для відвідування вже цього літа.
 




    1. Місце загибелі Володимира Івасюка

   Саме в брюховицькому лісі 18 травня 1979 року було знайдено повішений на дереві труп 30-літнього українського композитора Володимира Івасюка, автора відомих пісень «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», які були популярні й улюблені не тільки в Україні, а й по всьому Радянському Союзі. Проте й сьогодні ці пісні є актуальними серед українців.



   Стежкою до місця загибелі трапляється чудова нагода отримати насолоду від лісової тиші, спокою, подихати свіжим повітрям. На пам’ятному місці встановлено великий дерев’яний хрест з портретом Володимира Івасюка та менший кам’яний хрест, а також зберігся бук, на якому було повішено тіло.


   Традиційно громада селища щороку вшановує пам’ять великого митця, а в центрі селища незабаром буде споруджено пам’ятник Івасюкові.
________________________
Брюховичі Blog: Володимир Івасюк. Національна пам'ять (http://bryukhovychi.blogspot.com/2015/05/blog-post.html)
________________________

   Місце загибелі знаходиться в лісі на в’їзді в Брюховичі по вулиці Львівській перед кладовищем.





    2. Австрійськй форт

   На початку ХХ століття на З’явленській горі неподалік Брюховицького кладовища було споруджено (початок будівництва відносять до 1889 року) форт - один із 11 фортів зовнішнього поясу фортифікацій, що оточували Львів. В Першу світову бої на цьому місці не велись, бо Львів було здано Брусилову без бою, а австрійські війська просто відступили.    Потужні бойові дії  велись в Брюховичах вже у часи  україно-польскої війни 1918 року.
    «Форт в Брюховичах був захоплений польськими військами о першій ночі 29 квітня 1919 року. Форт-пост Львова в Брюховичах впав останнім – після цього війну за Львів було програно. А в липні 1919 року війська УГА відступили за річку Збруч.» - зазначає історик Борис Праздников.





   Саме з тих часів сліди від куль біля бійниць форту. Знаходили там і гільзи від Манліхера та польського Маузера,  ще траплявся Маузер часів оборони Львова від німців в 1939 році.



 

   Добратись до форту можна від кладовища  на в'їзді в Брюховичі, далі обійти зліва цвинтар та йти прямо в гору.*









3. Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри



"Політ думки Михайло Дзиндра втілив за допомогою двох простих речей — будівельної сітки та цементу. Вправно орудуючи цим незвичним для митців матеріалом, український скульптор протоптав стежку до модерну у досить популярному ремеслі скульптури.

       Життєпис М.Дзиндри (1921-2006) — майстра української модерної скульптури
Народився в Україні в с. Демня. В роки війни вчився у Львівській мистецько-промисловій школі. В 1944 році емігрував закордон спершу у Чехословаччину, далі в Західну Німеччину, і нарешті в Америку (США). В 1991 році повернувся в незалежну Україну. За власні кошти збудував музей, де розмістив понад 800 перевезених зі США власних скульптур, які подарував державі. Сьогодні Музей Модерної Скульптури це відділ Львівської картинної галереї.


«Я повернувся в Україну, тому що відчував свій борг перед нею, я ж тут народжений з діда-прадіда. Я тішусь, що щастя мав і так багато зробив» - М. Дзиндра**



20 травня 2015 року Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри відзначив десяту річницю з дня заснування.

4. Озеро + "Чебуречна"

Перше, що спадає на думку зі згадкою про Брюховичі влітку, це озеро та чебуреки. Це мейнстрімний варіант відпочинку в селищі є своєрідною візитівкою Брюхович, тому й тут хочеться згадати про це.
В Брюховичах є кілька озер, ставків, проте найвідвідуванішими зазвичай є озера, що знаходяться в районі ресторану "Колиба" та, відповідно, "Чебуречної" - вони є належним чином впорядковані, надаються послуги-розваги тощо.





"Чебуречна" - своєрідне місце паломництва протягом вже 35 років. Свого часу ласували чебуреками радянські космонавти Гагарін, Леонов та Валя Терешкова, завітав до "Чебуречної" і "Ревізор". Якість та смак брюховицьких чебуреків, попри часи, незмінні - і сьогодні це місце відкрите для голодних відвідувачів.



5. Астрономіча обсерваторія ЛНУ ім. Франка

В Брюховичах обсерваторія побудована в 1924 році. А з 2008 року науково-дослідницький комплекс апаратури для вивчення небесних тіл близького космосу обсерваторії включено в Державний реєстр наукових об'єктів, які становлять національне надбання України. 


    Основний телескоп найстарішої обсерваторії України знаходиться саме в Брюховичах!

    Крім активної діяльності в обсерваторії також проводять екскурсії для всіх охочих.***








Стаття створена насамперед для того, аби зацікавити читача відвідати цікаві місця Брюхович, проте й не тільки зацікавити, а спонукати дізнаватись більше про наше селище, про його історію і сьогодення, його мешканців та місця.
________________________________________
Використані джерела:

*http://bruchwiese.livejournal.com/33788.html
**http://museum-dzyndra.virtual.ua/ua/
     http://dzyndra-museum.livejournal.com/
***http://bruchwiese.livejournal.com/136812.html


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Володимир Івасюк. Національна пам'ять

#Брюхівчани: Ігор Мироненко та Ігор Микитів про активний автотуризм, філософію autofan-клубу «ЗАЗ КОЗАК» та швидкість, до якої їм вдалось розігнати свої ретро машини